Плочник

Реконстуисане куће и занати какви су били пре седам миленијума, када се овде, први пут у Европи топио бакар. Плочник на туристичкој мапи Србије

PROKUPLJE-PLOCNIK 2014-Ovako se topio bakar pre sedam milenijuma-Foto D. Borisavljevic

PROKUPLJE-PLOCNIK 2014-Ovako se topio bakar pre sedam milenijuma-Foto D. Borisavljevic


Плочник – На неолитском налазишту из винчанске културе код села Плочника, окупили су се археолози и туристички радници из скоро целе Србије. Овде је на посебан начин означен почетак туристичке сезоне у којој ће први пут домаћи и страни гости моћи да се упознају са досадашњим открићима древне људске цивилизације као и са начином живота људи пре више од седам миленијума.
Како сматрају научници из целога света који се баве развојем металургије у историји људске цивилизације, код Плочника се први пут у Европи, а можда и у целом свету, топио бакар од којег су израђивани употребни и украсни предмети, више од пет хиљада година пре Христа. По свему судећи ово је било велико насеље, јер су откривене и велике керамичарске радионице.
Све је то познато од пре десетак година научном свету. Сада су, по речима Јулке Кузмановић – Цветковић, директора Народног музеја Топлице и археолога који је највише и открио ових предмета, створени сви услови да се та открића представе и туристима, домаћим и страним.
У ту сврху овде су реконструисане куће какве су биле у та далека времена. Од улазне капије у насеље ређају се „радње“ мајстора Радише, ковача Радивоја, керамичарке Весне, месиље Јоке, ткаље Разуменке, Задруга…Ту су и ватре за печење керамике и за топљење бакра.
Све је то и практично показано посетиоцима, а показиваће се и туристима. По речима Горана Шљивића из туристичке организације Прокупља, налазиште у Плочнику ушло је у све туристгичке карте Србије, а школске ексурзије већ увелико у својим програмима имају и ову дестинацију. Радован Танасковић, туризмолог ТП „Планика“ из Куршумлије, рекао је за наш лист да ово предузеће које газдује бањама у Пролому и Лукову, као и спомеником природе Ђавоља варош, улаже знатна средства у развој културног туризма, при чему су Плочник код Прокупља, Царичин град код Лебана и Ђавоља варош јединствена целина у оквиру кластера Радан планине.
Госте и учеснике у овој занимљивој манифестацији поздравио је и Илија Ђедовић, заменик председника општине Прокупље, који је рекао да ће ова општина и даље помагати афирмацији Плочника као важног историјско- туристичког места.
= извор: Политика (рубрика Култура) 21. јун 2014.

ЛеЗ 0005227

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s