Ознаке

Заветине не престају да буду мрестилиште нових иницијатива. Пре неколико година покушали смо да обновимо једно старо добро друштво – Друштво СУЗ, удружења грађана, које би, на известан начин наставило путем неправедно заборављеног Друштва „Суз“ (основао га професор универзитета Мика Петровић, познатији под надимком Алас; угашено пре седам деценија игром судбине), али које би у суштини било ново друштво. Ново, баш овакво удружење, вредно је труда. Ту идеју су покренуле Заветине, које већ годинама настоје да институциализују своја плодна искуства сарадње са писцима, уметницима, читаоцима, добротворима. Ново Друштво СУЗ не би окупљало само писце, сликаре, уметнике, музичаре, и друге, већ и обичне људе, пријатеље, све оне који то желе и који би прихватили Правила Друштва. Заветине би, наравно, у свему томе помогле. Колико могу;и више него што могу.Та идеја није остварена, али једна друга јесте – оснивање «Групе ЗАВЕТИНЕ:Запис…»
Свако може да буде члан Групе ЗАВЕТИНА ако су култура, поезија,уметност, музика и филм, свет без граница, друкчији свет, његов свет.
Пријављује се под пуним именом и презименом, са потпуном кућном адресом. Да би неко публиковао своје радове у најширем смислу речи на локацијама “Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ” потребно је да буде члан Групе ЗАВЕТИНЕ:Запис – почев од 1. новембра 2013. године. (Дотле има довољно времена да се сви заинтересоани пријаве).
Чланство у овој Групи је бесплатно, осим ако се чланови договоре временом да дају чланарину и да финансирају непрофитна уметничка издања, пре свега -поезију,есеј, најугроженије врсте у Србији.
Чланови Групе ЗАВЕТИНЕ могу објављивати и под псеудонимом, на локацијама Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ, ако то желе и ако њихови текстови буду прихваћени за публиковање, али – је обавезно доставити главном уреднику право име и кућну адресу!
Чланови Групе ЗАВЕТИНЕ добијаће на личну адресу бесплатно “Билтен Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ”, као и поједина дигитална издања Заветина. Чланови Групе ЗАВЕТИНЕ могу установити Касу узајамне помоћи за издавање штампаних на папиру дела појединих најугроженијих писаца.
Велики је број аутора који су последњих десетак година сарађивали у Сазвежђу ЗАВЕТИНЕ, не учланивши се у Групу ЗАВЕТИНЕ. Њихове прилоге нећемо брисати ако се не учлане у Групу ЗАВЕТИНЕ до 1. новембра 2013, али убудуће неће моћи да публикују своје рукописе, или прилоге друге, на локацијама Сазвежђа Заветине (док се не учлане).

Обавезно је, за чланове Групе ЗАВЕТИНЕ: Запис да наведу уз своју интернет адресу, пуно име и презиме, пуну кућну адресу, и псеудоним (за оне чланове који желе да своје радове публикују под псеудонимом).
Чланови се пријављују на следећим адресама:http://my.opera.com/community/signup/ , али, мање вичнији могу и на новопокренутој локацији https://zavetinein.wordpress.com/about/
Ко не прихвата ово Правила, не може се придружити Групи ЗАВЕТИНЕ: Запис!
За све остало, што није јасно слободно контактирајте најстаријег члана Групе.
Као што смо и навели у последњем писму упућеном једном ширем кругу пријатеља у Србији, на Балкану, Европи, Америци, Азији, Русији, Аустралији, „Билтен Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ ће наставити са излажењем тек средином септембра 2013.. Дистрибуираћемо га редовно само члановима Групе ЗАВЕТИНЕ:Запис. И то је један од додатних разлога да пожурите са пријављивањем у споменуту Групу, уколико Вас то, наравно занима.
У међувремену, публиковаћемо само примљене текстове чланова Групе. Не и нечланова…
Ускоро излази и први број књ. Часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ (крајем августа 2013).
Овај број ће делимично бити доступан за нечланове на лоакцији „Људи месечеве светлости“, члановима Групе ће бити дистрибуиран у целини, без надокнаде…

path3336

подвлачење црте

…Писано, крајем новембра 2015. године у Београду. – У суштини, није се успело са оснивањем  Новог Друштва СУЗ. – Показало се . ни оснивање Групе Зз није превазишло ону стереотипну комуникацију једосмерног карактера – Уредник „Заветина“ – чланови, где се уредник сводио, временом, на неку врсту  неофицијелног секретара и објављивача чланова Групе Зз, које је, на жалост, морам то приметити, више занимало објављивање од оснивања Новог Друштва Суз. Требало ми је доста времена да се суочим са том чињеницом и да пожалим и примљеним и потенцијалним члановима, да се сами организују, да иоспоље мало више иницијативе, и да потраже неког другог издавача, агилнијег од мене. А ако којим случајем дођу до зверења да таквог нема, нека покушају да измисле или сњтворе неког новог Гецу Кона, Бог да му душу прости. Дакле – финито!   – М. Л.

 

Advertisements