Ознаке

Na 26. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji će biti otvoren u sredu, a na kojem učestvuje više od 45 zemalja, našeg zajedničkog štanda i naših knjiga – neće biti. A moglo je, i to uz male troškove, s obzirom na to da su predstavnici ruskih izdavača ponudili besplatan prostor na sajmu uz reciprocitet – da se na isti način omogući njihovo prisustvo na Beogradskom sajmu knjiga.

O tome je Udruženje izdavača i knjižara Srbije (UIKS) na vreme obavestilo Ministarstvo kulture i Beogradski sajam, ali ni sa jedne od ovih adresa nije izraženo razumevanje. Tako je, po ko zna koji put, propuštena šansa da se naša pisana reč predstavi organizovano i stručno u svetu, ovoga puta na jednoj od najuglednijih manifestacija ove vrste u Evropi.
Ako je za utehu predsednik i generalni sekretar UIKS-a Dejan Papić i Vuk Vukićević biće u Moskvi i to kao gosti Udruženja izdavača Rusije. Učestvovaće na nekoliko međunarodnih skupova u okviru bogatog programa Sajma, a na put, srećom, ne idu praznih ruku. Udruženje je, naime, o svom trošku, za ruske izdavače, na ruskom jeziku, pripremilo katalog u kojem su preporučeni naslovi srpskih izdavačkih kuća: „Vulkana“, „Agore“, „Lagune“, „Kreativnog centra“, „Globosino Aleksandrije“, „Dobre knjige“, KOV, „PI presa“ i „Kompjuter buka“.

SAMO “EVRO-ĐUNTI“
Kao izlagač na Sajmu knjiga u Moskvi peti put zaredom samostalno će učestvovati izdavačka kuća „Evro-Đunti“. Štand ovog izdavača nalazi se na počasnom mestu u paviljonu sa ruskim izdavačkim kućama, dok su ostali inostrani izlagači smešteni u posebnu halu.

Za svaku knjigu dat je kratak sadržaj, kao i objašnjenje zašto bi eventualno bila zanimljiva za ruske čitaoce. Na ovaj način preporučena su dela Dragana Velikića, Svetislava Basare, Aleksandra Gatalice, Vladana Matijevića, Borislava Pekića, Ljiljane Habjanović Đurović, Mirka Demića, Gordane Kujić, Mirjane Novaković, Vladimira Pištala, Đorđa Pisareva, Mirjane Đurđević, Draška Ređepa, Zorana Ćirića, Dejana Stojiljkovića, Aleksandra Tešića, Jovana Ćirilova… kao i tridesetak knjiga za decu.

Moskvu smo, tako, u našem „tradicionalnom“ maniru propustili, a pitanje je šta će se događati i sa našim predstavljanjem na predstojećem Sajmu knjiga u Frankfurtu, najvećoj smotri pisane reči na svetu, na kojoj je prisustvo pitanje časti i ugleda. Opet će se sve raditi u poslednji čas,……………

Loše predstavljanje na Sajmu knjiga u Moskvi | Kultura | Novosti.rs.

Advertisements