Ознаке

NA pitanje da li se ispod slojeva boje monumentalne slike Bože Ilića „Omladina gradi prugu“, u Železničkom muzeju, možda krije neka druga kompozicija, pokušali su u četvrtak da odgovore stručnjaci Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda. Tačnije, misteriju je rešavala specijalna infracrvena kamera koja „zalazi“ pod slojeve boje, tako da ih ne ošteti. Pod „dirigentskom palicom“ Vanje Jovanović, šefice odeljenja za konzervaciju slika CIK-a i fizičara ove ustanove Joakima Stribera u četvrtak je upriličen taj svojevrstan „safari“.
Moglo se pretpostaviti da Ilić kao državni, socrealistički slikar nije oskudevao u materijalu, pa nije bilo potrebe da na istom platnu radi dve slike. Tako da druga kompozicija u četvrtak uveče nije pronađena. Ipak, otkriven je način „rađanja“ ovog dela. Dominantan deo slike, na kome omladinke guraju vagonete pune kamena, očito nije bio dovoljno „impresivan“, pa je kamera otkrila da u levom delu kompozicije pejzaž naknadno „naseljen“ omladincima koji pijukom razbijaju stenu!

– Prilikom ispitivanja Lubardine slike kod nas u Centru, kamera je otkrila i da je slikar, da bi dobio određenu crvenu boju, koristio dve različite vrste pigmenta – objašnjava Striber i ukazuje na niz mogućnosti koje moderna tehnologija može da ima i u odgonetanju slikarske tehnike naših umetnika.

Pohod stručnjaka CIK-a Železničkom muzeju bila je prilika i da se isproba čišćenje kamenih spomenika laserom proizvedenim u Milanu, novom alatkom ove kuće. Konzervator za kamen Milena Jovanović isprobala je instrument na velikom kapitelu koji je u Muzej stigao posle zemljotresa u Skoplju 1963, a do tada je bio deo tamošnje železničke stanice…

– Zahvaljujući uputstvima Joakima Stribera naš laser, za razliku od drugih u Evropi, ima tri talasne dužine: infracrvenu, zelenu i ultraljubičastu. Svaka služi za čišćenje određenog materijala. Infracrvena je između ostalog za kamen, zelena za lakove i papir, dok ultraljubičasta može da skida lišajeve sa kamena, drveta – objašnjava sagovornica.

Četiri kvadratna centimetra kapitela očišćena su za dve sekunde. Hemijskom metodom i uptrebom kompresa to bi trajalo dva sata.

– Dok čistim laserom imam potpuni uvid u proces, pratim svaki pomak, a ranije kad je deo koji se čisti bio pod kompresom stručnjak ne vidi šta se zbiva, pa da bi pratio proces mora da skida kompresu svakih 15 minuta i da vidi kako proces teče – kaže Milena Jovanović.

ALAT I OBRAZOVANjE

NIZ poslova koje čeka stručnjake Centralnog instituta za konzervaciju, sa novim alatkama, će brže i bolje biti obavljen. Ali…

– Sav taj savremeni „alat“ ne bi bio na korist zaštiti spomenika da mi isto toliko ne ulažemo u obrazovanje našeg mladog kadra – ističe dr Mila Popović Živančević.

Kamera otkriva tajne slike | Kultura | Novosti.rs.

A šta li se skriva ispod ove fotografije?

Jezero na Radanu (Fotodokumentacija Zavetina, decembar 2013, M. Sok.)

Jezero na Radanu (Fotodokumentacija Zavetina, decembar 2013, M. Sok.)

Advertisements