Ознаке

Francuska pjevačka ikona i najslavnija šansonjerka krhkog stasa i neobično snažnog glasa, Edith Piaf, pjevala je o siromaštvu i bijedi ulice, ali i o magiji ljubavi: “Ljubav je jedina logika koju poznajem, a voljeti jedini glagol koji znam mijenjati po svim vremenima”, govorila je ona.

Edit Pjaf

Edit Pjaf

Francuska pjevačica Edit Pjaf rođena je 19. decembra 1915, godine u Parizu, a umrla je 10 ili 11. oktobra 1963. godine.

Edit Pjaf bila je kći akrobate, a djetinjstvo je provela u bijedi putujući s cirkuskim družinama. Sa 15 godina počinje se baviti muzikom kao ulična pjevačica.

Godine 1935. otkrio ju je Luis Leple, vlasnik noćnog kluba u koji su dolazili pripadnici svih društvenih slojeva. Leple ju je neprestano poticao da pjeva, čak i onda kada je bila nervozna i neraspoložena. Inspirisan njenim izgledom i visinom od samo 147 centimetara, dao joj je nadimak vrabac – La Môme Piaf, koji će je pratiti cijelog života.

Na pariškim scenama pjeva od 1937. godine i postaje znamenito ime francuske šansone. Bila je jedna od najpopularnijih pjevačica pedesetih godina prošlog vijeka.

Gostovala je po Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama širom svijeta, a često je anstupala sa grupom “Les Compagnons de la chanson”. Pojavila se i na filmu.

Glasa puna neodoljive topline pjevala je o tjeskobi siromaštva, skitnji, ali i o neugasivoj nadi, povjerenju i sveprisutnoj magiji ljubavi. Napisala je memoarska djela “Na balu šanse” i “Moj život”. Posljednji biografski film snimljen je 2007. godine pod naslovom “La Vie en Rose”.
____________ Izvor: Buka: videti više: http://www.6yka.com/novost/29390/edit-pjaf-ljubav-je-jedina-logika-koju-poznajem

=========================== Edith Piaf -La vie en rose with lyrics
http://youtu.be/0feNVUwQA8U

Advertisements