Ознаке

Косанчићев венац око поднева. Пролазника нема под оловним небом. Чује се једино рески звук брусног папира. Допире из правца куће на броју 22, у којој је живео академик Михаило Петровић Алас, чувени српски математичар, путописац, музичар, риболовац и још штошта.

Иза платненог застора који прекрива здање подигнуто 1910. неколико радника наткривених скелама марљиво шмирглају. Одевени у тамне комбинезоне, приводе крају рестаурацију фасаде Дома Мике Аласа.

Када за десетак дана заврше посао започет с пролећа, овај споменик културе ће добити ново одело, и то на прагу 2018. – године у којој се навршава век и по од Аласовог рођења.

Биће то уједно прво „пресвлачење” овог здања од 1968. али ће фасада сада бити најприближнија првобитном изгледу захваљујући архивским фотографијама које су у међувремену постале доступне истраживачима. Открио их је са својим сарадницима Раде Мрљеш, архитекта конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе града Београда…

Видети више >>>>>>*

__________________
* Захваљујући архивским фотографијама до којих је са сарадницима дошао архитекта Раде Мрљеш, фасада куће познатог српског математичара за десетак дана ће добити изглед најсличнији оном из 1910. године, када је подигнута
Аутор: Димитрије Буквићсубота, 16.12.2017. у 22:00

Advertisements